Når du oplever hjernetræthed, vil det være relevant at prioritere en hjernepause.
Dette så du mindsker risikoen for at blive markant overstimuleret og udvikle symptomer på markant hjernetræthed. Overordnet handler det om at mindske stimuli og opnå en følelse af at slappe af. Det kan både være mentalt og/eller fysisk.
Derfor er radio, tv, mobil og smalltalk ofte en dårlig idé. Der er mange forskellige måder hvorpå du kan opnå denne følelse, og du skal finde ud af, hvilken der er bedst for dig.
Åndedrætsøvelserne stilles til rådighed i samarbejde med Rebekka Bondegaard, der er ergoterapeut og ekspert i åndedrætstræning.
I videoerne får du inspiration til, hvordan du kan arbejde med at gøre bedre plads til at dit åndedræt kan fungere, som det er tiltænkt fra naturens side. Derudover kan du få inspiration til, hvordan du kan bruge åndedrættet og kroppen til at give dig selv ro i situationer, hvor du mærker ubalance.
Øvelserne er egnet til os alle, da de bidrager til at holde kontakten til kroppen i en travl hverdag samt at holde fokus på, at vores åndedræt fungerer hensigtsmæssigt og støtter os i hverdagen. De er dog særligt relevante for dig, som oplever begyndende symptomer på stress, belastning, angst, eller som måske har fået stillet en psykiatrisk diagnose. Eller for dig som er særligt sensitiv og får ubehag efter for mange stimuli. Det kan også være dig, som hurtigt udtrættes – måske som følge af hjernerystelse eller COVID19.
Øvelserne bidrager nemlig alle sammen til at bringe mere over i ro-systemet, hvor krop og hjerne restituerer, og vi kan finde ro og ny energi. Dermed bidrager de også til – akut og over tid – at bringe os længere væk fra alarmberedskab.
Øvelserne 1-3 er gode øvelser, når du gerne vil arbejde målrettet med dit åndedræt. Dette gælder særligt i starten. De er dog også relevante, hvis du mærker, at du begynder at miste fodfæstet og har lidt for mange bolde i luften. Når vi tapper, trykker og masserer, vækker vi vævet, og vi sender signaler til hjernen. Dette betyder, at området sanses bedre og derved er nemmere at aktivere, når vi gerne vil træne åndedrættet. Det gælder også, når vi bare gerne vil skabe ro i hovedet, komme mere ned i kroppen og aktivere vores ro-system.