Arbejdsredskabet Min Dag | Min Energi (MDME) er et struktureret og aktivitetsfokuseret analyse- og arbejdsredskab, udviklet til brug i interventioner relateret til hjernetræthed og energiforvaltning.
MDME-interventionen er oprindeligt udarbejdet til og afprøvet på personer, der lider af hjernetræthed efter let apopleksi, transitorisk cerebral iskæmi (TCI) og lettere traumatisk hjerneskade, såsom hjernerystelse. MDME-interventionen er ikke kun blevet testet, men anvendes også i dag på andre målgrupper med aktivitets- og deltagelsesproblemer som følge af hjernetræthed, herunder personer med:
MDME består af en MDME-Vejledning til klienten, et MDME-Dagsskema, et MDME-Ugeskema og et MDME-Refleksionsark. Derudover er der udarbejdet en MDME-Manual og en MDME-Analyseguide til behandleren, som beskriver den bagvedliggende teori og evidens knyttet til arbejdsredskabet Min Dag | Min Energi.
Formålet med interventionen er, at personen med hjernetræthed opnår viden og indsigt i sine følgesymptomer på hjernetræthed og de deraf følgende begrænsninger i hverdagens aktiviteter. Lige så vigtigt er det, at personen bliver bevidst om, hvilke aktiviteter og strategier der giver energi i hverdagen.
MDME-interventionen bygger flere anerkendte teorier og terapeutiske tilgange, og har bl.a. til formål til at kunne:
Vise sammenhænge mellem aktivitet og energiniveau
Synliggøre personens ressourcer og begrænsninger i forbindelse med hans/hendes aktivitetsudførelse
Støtte op om personens indsigtsbearbejdning
Vejlede personen i hans/hendes håndtering af hjernetræthed i dagligdagen
Synliggøre hvor personen er i sin erkendelsesproces og egen mestring af sin hjernetræthed og energiforvaltning
MDME-interventionen er udarbejdet i et tæt samarbejde mellem privat praktiserende ergoterapeut Berit Therkelsen, ergoterapeut og Master i rehabilitering Anne Sofie Bach Schou og ergoterapeut og Ph.d., Cand.scient.san Tove Lise Nielsen, begge fra Via University College i Århus.
Det kræver et to dages certificeringskursus at kunne anvende MDME-interventionen i praksis. Men som noget helt nyt er arbejdsredskabet nu også tilgængelig i en digital udgave, hvilket man automatisk bliver certificeret til ved deltagelse på de to kursusdage.
Mød hjerneskadekoordinator Hanne Skovgaard Petersen fra Norddjurs Kommune, som vi fangede i en stille stund på anden kursusdag på vores certificeringskursus afviklet hos dem. Hør om, hvordan Hanne har taget arbejdsredskabet i anvendelse og hør om nogle af hendes aha-oplevelser undervejs i processen.
Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil have direkte besked, når der er nyheder om hjernetræthed, energiforvaltning og kurser indenfor samme emner.